שלושה ימים בתמוז-סיפורה של לוד במבצע דני
במסלול זה אתם מוזמנים לצעוד בעקבות אחת הפרשיות המסעירות ביותר בתולדות מלחמת העצמאות. שלושה ימים בתמוז תש"ח, יולי 1948. שלושה ימים המשפיעים על המזרח התיכון גם שבעים שנה אחרי. שלושה ימים של קרבות שהפכו למופת בצה"ל למשך שנים ארוכות. שלושה ימים של סוגיות מורכבות בטוהר הנשק והיחס לאוכלוסיה אזרחית. ובעיקר, שלושה ימים שבסיומם שבה העיר אחרי אלפי שנות גלות להיות עיר עברית במדינת ישראל. סיור מהנה
1. בית יד לבנים-מפקדת מגב

לשמיעה לחץ כאן
בית "יד לבנים" בלוד, נחנך ב 11.07.95, יום שחרור לוד (11.07.48) במעמד ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין ז"ל. המבנה הינו מפעל הנצחה לזכרם של בני לוד אשר נפלו במערכות ישראל וביניהן בעת מילוי תפקידם. בבניין קיימת גם עמדת מחשב "גווילי הבנים" ובה מאגר המתאר בכתב, בתצלום ובצליל את קורות חיי הנופלים, תמונותיהם ופרשת נפילתם. הבניין שוכן בסמוך למפקדת משמר הגבול . בבניין מפקדה זו, ישבה המשטרה הבריטית של העיר בימי המנדט ובמלחמת השחרור. סביב המשטרה נערך הקרב המכריע שהביא לכיבוש לוד ב11 ביולי 1948.
2. כנסיית סנט ג'ורג'

לשמיעה לחץ כאן
הכנסייה שוכנת במרכז העיר העתיקה בשכנות למסגד "אל-עומרי". היא ניצבת באתר שבו מצביעה המסורת הנוצרית על קברו של ג'ורג' הקדוש הנחשב לפטרון של הכנסייה היוונית-אורתודוכסית. לפי המסורת הנוצרית במאה הרביעית לספירה הוצא ג'ורג' להורג בפקודת הקיסר הרומאי דיוקליטנוס משום שסרב להתכחש בפומבי לדת הנוצרית. הוא הובא לקבורה בעיר הולדתו לוד. על הקבר נבנתה כנסיה ושם העיר לוד הוסב מ"דיוספוליס" (עיר האלוהים – כפי שכונתה אז על ידי הרומאים) לגיאורגיופוליס (על שמו של גורג' הקדוש).
הכנסייה נבנתה במקורה בתקופה הביזנטית, נחרבה בזמן השלטון המוסלמי, נבנתה מחדש בימי הצלבנים, נחרבה בשנית ונבנתה ככנסיה יוונית אורתודוכסית בשנת 1870. הכנסייה משמשת מוקד משיכה לעולי רגל נוצרים רבים. ביום 16 לנובמבר בכל שנה, התאריך בו לפי המסורת נקבר ג'ורג' בלוד, נערכים במקום טקסים ותהלוכות במסגרת "עיד אל ליד"- חג לוד. מול פתח הכנסייה נמצא בור מים ששימש לאיסוף מי הגשם שניקוו ברחוב. ומעל דלת הכנסייה מצוי תבליט המתאר את ג'ורג' הקדוש דוקר דרקון בחנית, כסמל להתמודדותו עם רוחות הכפירה הפגאנית.
3. סיפורו של מיכאל כהן

לשמיעה לחץ כאן
בנקודה משולשת זו, (משולש הרחובות: החלוץ, קלויזנר, נורדאו) ארעה אחת הדרמות הגדולות במהלך שחרורה של העיר לוד בידי כוחות צה"ל ביולי 48. במקום זה, נתקלו כוחות צה"ל ביום שלמחרת שחרור העיר בשריונריות ירדניות שהפתיעו אותם. בחילופי האש שהתפתחו נהרגו שני חיילים. אחד מהם, מיכאל כהן, נעדר עד עצם היום הזה. הלחימה שהתפתחה בעקבות תקרית זו, הביאה בסופו של דבר לפגיעה קשה באוכלוסייה האזרחית של העיר ולפינויה.
4. בית הכנסת אביר יעקב

לשמיעה לחץ כאן
בית הכנסת אביר יעקב היה בית הכנסת הראשון שהוקם בלוד עם אכלוסה בידי עולים יהודים מארבע קצוות תבל לאחר שחרורה במלחמת העצמאות. בית הכנסת נוסד על ידי עולים מצפון אפריקה שקראו למקום על שם רבי יעקב אבוחצירא. במשך תקופה התפלל במקום נכדו, רבי ישראל אבוחצירא, "הבבא סאלי". בשנים האחרונות שופץ בית הכנסת והוא זוכה לעדנה מחודשת ומתפללים חדשים הבאים בשעריו.
5. פארק קהילות ישראל

לשמיעה לחץ כאן
פארק קהילות ישראל שהוקם בשנת 2018, הינו אחד מהפארקים הגדולים והמרשימים בעיר לוד, בשדרה אשר בתוכו, ישנם עשרה בתי כנסת שנבנו לאורך השנים ואשר מייצגים את פסיפס העדות והקהילות היהודיות שהתיישבו בעיר. לצדו של אחד מבתי הכנסת מוצג בקצרה סיפורו וסיפור הקהילה אליה הוא משתייך וכן קטע מפיוט או ציטוט של אחד מראשי הקהילה המלמד על הקשר ההדוק והכיסופים של עדות ישראל בגולה – לארץ ישראל.